هدف :
آشنایی با وزن ، مشاهده ، سنجش و اندازه گیری ، آشنایی با مفاهیم و واژه های مربوط به وزن ، اجسام و مایعات
کلمات مورد استفاده :
وزن ، وزنه ، وزن کردن ، ترازو، سبک ، سبک تر ، سبکترین ، سنگین ، سنگین تر ، سنگین ترین ، کیلو، لیتر ، مساوی ، شاهین ترازو
مواد :
ترازو، سنگ ترازو ، اشیاء مختلف با وزنهای مختلف ، مایعات ، پیمانه (لیتر)
فعالیتها:
وزنه سنگین در اختیار او قرار دهید و از او بخواهید آنرا بر دارد و برای آنها توضیح دهید که این وزنه تقریبا" سنگین است (مواظب باشید که کودکان را اذیت نکند ) همچنین در مورد وزنه سبک هم به این شکل به او بگویید : « این وزنه سبک است ، لذا می توانید آنرا بردارید » بعد از او بخواهید تا وزنه های متفاوت (سبک و سنگین ) را بردارد در صورت موفق بودن از او بخواهید تا لفظ سبک را بیان داشته و دریابد که موفقیت او ناشی از سبک بودن وزنه است ودوباره سنگین را بدهید و وزنه سنگین تر از آن را هم مقایسه کنید . و به او بگویید به وزنه ای که از همه سنگین تر هست « سنگین ترین » می گویند سپس وزنه های متعددی در اختیار فراگیر قرار دهید و از او بخواهید که سنگین ترین آنها را مشخص کند مرتب کردن وزنه در مراحل اولیه باعث تفهیم هر چه سریعتر و ساده تر مفهوم سنگین تر خواهد شد .
در ابتدا سه وزنه در اختیار فراکیر قرار دهید و سپس همزمان با پیشرفت او در درک مفهوم ، تعداد وزنه ها را افزایش دهید .
سبک تر : وزنه سنگین در شماره 1 را در اختیار فراگیر قرار دهید از فراگیر بخواهید تا وزنه را حرکت دهد مسلما" او با توجه به وزن وزنه در حرکت آن مقداری مشکل خواهد داشت . حال از وسیله مورد استفاده در فعالیت 2 (سبک) استفاده کنید از فراگیر بخواهید تا وزنه جدید را حرکت دهد بدیهی است که او در اینکار موفق تر از بار اول ( حرکت دادن وزنه سنگین ) خواهد بود . به او بگوئید برای حرکت دادن این وزنه ( به وزنه سنگین اشاره فرمائید ) دچار مشکل شدید زیرا آن وزنه سنگین بود اما دربار دوم هنگام حرکت دادن این وزنه (به وزنه سبک اشاره فرمائید ) مشکلی نداشتید زیرا این وزنه سبک تر از وزنه اولی است . از فراگیر بخواهید تا ضمن تلفظ صحیح واژه سبک تر ، دریافت خود را از مطلب بیان دارد . وزنه متفاوت دیگری را در اختیار فراگیر قرار دهید و از او بخواهید تا با مقایسه آنها نسبت به تشخیص وزنه سبک تر اقدام نماید .
سبک ترین : وزنه هایی به فراگیر می دهیم یکی از دیگری سبک تر تا حرکت دهد و عقیده خود را در مورد هر یک بیان دارد با قرار دادن وزنه های متفاوت در دسترس کودک از او بخواهید تا ضمن ادای واژه سبک ترین آنها را مرتب کرده و سبک ترین وزنه را مشخص نماید .
** دقت فرمائید در هنگام آموزش این مفاهیم چون تاکید صرفا" به دریافت حسی کودک است لذا تفاوت میان وزنه ها باید کاملا" مشخص و متمایز باشد .
کیلو :
دریک کفه ترازو وزنه ای یک کیلویی قرار دهید دو کفه ترازو پایین و بالا خواهد رفت به فراگیر بگوئید . این کفه پایین تر است چون سنگی که در آن گذاشته ایم باعث سنگین تر شدن این کفه گردیده است سپس به شاهین ترازو اشاره کرده و بگویید :« دقت کنید علاوه بر آنکه کفه ها پایین و بالا قرار گرفته اند این دو علامت نیز پایین و بالا هستند به این دو علامت شاهین میگویند . شاهین برای مقایسه کردن وزن اشیاء بکار می رود یعنی هر گاه دو شیئی موجود در کفه ها با هم برابر یا مساوی باشند شاهین روبروی هم قرار گرفته و هرگاه وزن اشیاء با هم برابر نباشند ، آن کفه ای که جسم سنگین تر در آن قرار دارد پائین می رود . سپس وزنه های مختلف در اختیار او قرار دهید تا سبک تر و سنگین تر را انتخاب کند و به درستی حدس خود برسد .
بگویید برای راحت تر شدن کار تصمیم گرفته شده در همه جا برای وزن کردن اشیاء از وزنه هائی شبیه بهم استفاده کنند به این وزنه های شبیه به هم سنگ یا وزنه گویند تا بدانند برای وزن کردن تمام اشیاء از یک سنگ استفاده نمی کنند بلکه از وزنه های مختلف استفاده می کنند .
لیتر
برای سنجش حجم آب ، شیر ، شربت و سایر مایعات از لیتر استفاده می شود با توجه به توان ذهنی فراگیر هر گاه لازم بود با پیمانه کردن مایعات مختلف و توزین و مقایسه کردن آنها تفاوت وزن مخصوص ، سنگینی یا سبکی مایعات را به فراگیر نشان دهید .