هدف : احساس چشیدن ، پرورش حس چشایی ، آشنایی با مزه ها از طریق چشیدن ، تمرکز یافتن ، نامیدن مزه ها ، صحبت کردن ، مشاهده کردن ، تقویت عضلات گویایی ، آشنایی با طبخ غذا
کلمات مورد استفاده :
شور ، شیرین ، ترش ، گرم، سرد ، خنک ، آبکی ، خشک ، تلخ ، خرد شدنی ، نرم ، گس ، ... و غیره
مواد :
نمک ، قند ، شکر ، آبنبات ، انواع مرکبات ، شیرینی ، نان سوخاری ، انواع مواد غذایی در دسترس با طعم های مختلف ، انواع آب میوه ها ، انواع هسته میوه ها ، فرنی ، آش و غیره
فعالیت :
مقداری نمک در دهان بگذارد و از او بپرسید چه احساسی دارد
حبه قند = شیرینی ، ترش – تلخ – تند - گس =خرمالو آیا دهان تغییر یافته یا نه میوه ای که خوردی خرمالو بود و احساسی که کردی احساس گس بودن است .
از زبان ، تصویری را تهیه کرده و آنرا به فراگیران نشان داده بطور مختصر به آنها نشان دهید که هر قسمت از زبان ما مسئولیت تشخیص یکی از مزه ها را بعهده دارد بطور مثال پرزهای قارچی در نوک زبان نسبت به شیرینی .
بعد از آشنایی فراگیر با مفاهیم شور و ترش و تلخ مقداری آب لیمو ، شربت ، آلبالو و سایر نوشیدنیها با بوها و مزه های مختلف در اختیار فراگیر قرار دهید از او بخواهید تا هریک از آنها را بیاشامد و ضمن بیان مزه آنها اسم آنها را نیز بگوید . بعد از بدست آوردن مهارت کامل از فراگیر بخواهید چشمان خود را ببندد آنگاه بینی را محکم بگیرد ، بر روی زبان او مقداری از مواد را قرار دهید فراگیر بسختی قادر است تا با مزه کردن و چشیدن نوشیدنی نام آن را بیان کند . دفعه بعد بینی را باز می گذارد هم مزه و هم نام نوشیدنی را می گوید .
منظور از این فعالیتها آشنا نمودن فراگیر با این واقعیت است که زبان صرفا" مخصوص تشخیص دادن مزه ها و آشنایی با اینکه این مزه مربوط به چه ماده ای است ، چنانکه در قسمت بالا نشان داده شده بیشتر مربوط به استفاده از سایر حواس مانند حس بویایی و حس بینایی است لذا در بیشتر موارد برای درک مفهوم علاوه بر عضو اصلی سایر حواس نیز به ما کمک خواهند کرد .
بازی با میوه ها :
دو عدد سیب یا میوه های فصل را در اختیار فراگیر قرار دهید . نخی با طول متوسط ( در رابطه با قد فراگیر) و چوبی گرد در اختیار فراگیر بگذارید او را تشویق کنید تا یک سر نخ را به میوه بسته و سر دیگر آنرا به چوب ببندد همین کار را از فراگیران دیگری بخواهید برای انها توضیح دهید تا آماده ایستاده و با ااشاره شماسعی کنند تا با چرخاندن چوب در میان دستهای خود و در نتیجه پیچیدن نخ به دور آن میوه را به میان دستهای خود بگیرند . هر یک از بازی کنان که زودتر موفق شد به میوه ها دست یابد برنده بازی خواهد بود . بعنوان جایزه میوه ای به او بدهید و از او بخواهید تا با تناول کردن میوه احساس خود را بیان دارد و در بیان احساس به او کمک کنید .
این کار باعث تقویت بیان احساس و صحبت کردن و تشویق به خوردن میوه می شود .
کلمات مورد استفاده :
اسامی مواد غذایی و میوه ها ، بوی معطرو مطبوع ، بوی ناخوشایند ، بوی تند و تیز ، شامه
توجه :
در کودکان آشنایی با بوهای مختلف ، پرورش حس بویایی ، آشنایی با مواد مختلف از طریق حس بویایی ، احساس بوکردن ، تمرکز یافتن ، نامیدن ، صحبت کردن ، مشاهده کردن ، توجه کردن ،ایجاد خواهد شد .
موادی که استفاده خواهد شد :
انواع میوه ها ، انواع اشیاء ، ومواد بودار در دسترس ، سرکه ، عطر ، گل ، الکل و کلیه مواد بودار در دسترس
فعالیتها:
بوئیدن میوه ، پوست میوه ، .. بیان احساس
تشخیص بوها ، چشم بسته ،...
از کودکان بخواهیم بین شیرینها آنچه به دارچین یا هل آمیخته است جدا کند .
دسته بندی : ظرفهایی که یک نوع بو دارد در یک ردیف قرار دهد