دوران کودکی
وقتی ممیز گردد – خوب و بد را تشخیص دهد – باید والدین در حضور او مراقب رفتار خود باشند .
کسی نباید در حضور او عریان باشد .
از این دوران – 30 ماهگی به بعد – دختر با پدر و پسر با مادر نباید به حمام بروند زیرا این تصاویر در ذهن او ثبت می شود و دچار بلوغ زودرس می شود .
- میل جنسی از دوران کودکی در انسان وجود دارد و نباید موجب تحریک آن شد .
از سن 4 سالگی رفتاری مانند میل به بوسیدن ، لمس اعضای بدن ، توجه به خوشگلی و ترکیب چهره دیگران ، انجام شوخی های جنسی ، بکار بردن کلمات مربوط به روابط جنسی ، خاله بازی ، آمپول بازی و
بیانگر میل جنسی می باشد .
- حضور کودک در مجالسی که پوشش نامناسب و آرایش تند بکاررفته موجب باقی ماندن این تصاویر در ذهن او می شود و موجب انحراف در آینده خواهد بود .
- اشکال در وضع ختنه و کمی یا زیادی پوست اطراف آلت موجب انحراف می شود .
بهتر است از ختنه طبیعی و سنتی استفاده شود زیرا ختنه به روش جدید ( حلقه ای ) به علت ایجاد عفونت و وجود پوست اضافه خطر ابتلا به تحریک جنسی را دارد .
از لمس و نوازش نقاط حساس بدن کودک ( آلت ، ران ، کفل) و شوخی های جنسی و بدنی پرهیز کنید و دیگران را نیز از این کار باز دارید .
کودک نباید روابط عاشقاته و زناشویی ، شوخیهای جنسی و فیلمهای عاشقانه را مشاهده کند زیرا آنرا به ذهن می سپارد و ممکن است تقلید کند و باعث تحریک او شود و دچار انحراف و بحران روحی و جسمی و یا عمل استمناء شود .
- کودک باید از محبت سیراب شود .
کودکی که محبت نبیند ممکن است دچار انحرافاتی مانند انحراف جنسی شود ( از جمله استمناء – دوستی با جنس مخالف و ....) و یا توسط افراد منحرف جذب شود .
تحقیر کودک نیز ممکن است چنین عواقبی داشته باشد .
- دختر بیشتر نیازمند محبت پدر است و پسر محبت مادر را بیشتر نیاز دارد .
والدین باید از الفاظی مانند دوستت دارم ، چقدر زیبا شده ای و .. در مورد کودکان بسیار استفاده کنند کودکی که این الفاظ را نشنود ( بویژه دختران ) براحتی جذب جنس مخالف خواهند شد .
تربیت جنسی کودکان
انحراف جنسی یکی از بزرگترین معضلاتی است که یک جامعه را تهدید می کند .
امروزه پائین آمدن سن بلوغ و بالا رفتن سن ازدواج باعث پدید آمدن بسیاری از مشکلات روحی و جسمی در جوانان گردیده است .
بسیار ساده انگارانه است که تصور کنیم تربیت و بویژه تربیت جنسی از سنینی خاص شروع می شود ، بلکه قبل از دوران تکون نطفه باید به فکر باشیم . در این جزوه سعی شده است بطور مختصر نکات مهم در رابطه با تربیت جنسی کودک در اختیار والدین قرار گیرد.
تذکر :
- مواردی که با علامت ستاره مشخص شده است در همه دوران تربیت مشترکاً باید رعایت گردد .
تربیت کودک ( تربیت جنسی )
انعقاد نطفه
- والدین قبل از انعقاد نطفه به ذکر و استغفار و خواندن قرآن مشغول شوند با وضو باشند و بسم الله بگویند تا در نطفه اثر مثبت داشته باشد .
- گریه بر اهل بیت علیهم السلام قبل از انعقاد نطفه در روحیات معنوی کودک بسیار مؤثر است .
- نزدیکی با شکم پر موجب شهوتران شدن کودک می شود .
- بهتر است نزدیکی بعد از نیمه شب انجام شود .
- اگر مرد با شهوت و خیال زن دیگر با همسر خود نزدیکی کند احتمال انحراف جنسی در کودک بسیار زیاد خواهد بود .
- قبل از انعقاد نطفه والدین باید تصورات خود را کنترل کنند و اگر فکر شیطانی در ذهن آنها خطور کرد استغفار نمایند ، ذکر بگویند و صدقه بدهند .
دوران بارداری
- از گوش دادن به موسیقی مهیج و دیدن صحنه های مبتذل خودداری کنند .
- از نگاه به نامحرم – جز در حال ضرورت – خودداری شود .
دوران شیرخوارگی
- روح و ضمیر ناخودآگاه کودک تازه متولد شده بسیار گیرا و جاذب می باشد .
بهمین جهت والدین نباید در حضور کودک عمل زناشویی را انجام دهند – حتی اگر کودک در خواب باشد – زیرا تصاویر و صداها در ضمیر ناخودآگاه کودک ثبت می شود و ممکن است در آینده به انحراف بیفتد .
- آمونیاک موجود در ادرار سوزآور است و اگر پوشاک نوزاد دیر عوض شود موجب تحریک آلت تناسلی می شود و موجب نعوظ ( بزرگ شدن آلت تناسلی ) می شود .
- از سن 2 سالگی بهتر است محل خواب کودک از والدین جدا شود و کودک عادت داده شود که برای ورود به اتاق خواب والدین اجازه بگیرد .
- قلقلک دادن کودک بویژه کف پای او ممنوع است زیرا بر روی عصب اعضای تناسلی رفلکس داشته و جریان خون را در آن قسمت بیشتر نموده باعث تحریک می شود .
- کودک نباید ادرار خود را نگه دارد زیرا در این حالت عضلات اطراف آلت تناسلی را منقبض نموده موجب لذت او می شود .
- در چنین حالتی باید او را بصورت سرپا نگه داشته تا خود را تخلیه کند . توصیه می
شود تا والدین نیمه شب کودک را به دستشویی ببرند .
- در صورتیکه کودک آلت تناسلی خود را دستکاری کرد از خشونت بپرهیزید و به آرامی او را مشغول کار دیگری کنید .
علت این عمل ممکن است کنجکاوی ، ناآشنایی با اعضای بدن ، مشکل جسمی ( خارش ، انگل ، سوزش خشکی پوست و ...) یا عدم رعایت بهداشت باشد . ممکن است علت آن فشارهای روحی باشد تا از این طریق به آرامش برسد . این موارد را باید با پزشک در میان گذاشت .
برخورد خشن در این موارد کودک را حساستر و عمل را تثبیت می کند و او احساس افسردگی می کند و برای پرسشها و ابهامهای جنسی دیگر به سراغ شما نمی آید .
- در مقابل سؤال جنسی کودک نه با خشونت رفتار کنید نه با طفره رفتن ، زیرا در هر صورت ممکن است او سؤال خود را از فردی منحرف بپرسد و ....
- پاسخ سؤال او را نباید باز کرد ، پاسخ باید در حد سن او باشد . اگر در همان لحظه پاسخ مناسبی نیافتید آنرا به لحظات بعد موکول کنید ولی در اسرع وقت به او جواب مناسب بدهید .
مثال : ما چگونه بدنیا می آئیم ؟ جواب : همه ما در شکم مادرانمان بوده ایم و خدا ما را بدنیا آورده است ..
- کودک نباید در هنگام خواب برهنه باشد زیرا لمس اعضای او با هم و یا تشک موجب انحراف می شود
- پوشاندن بدن فقط مخصوص نامحرم نیست بلکه خواهر و برادر و والدین نیز باید قسمتهای محرک بدن را از یکدیگر بپوشانند ( به جز زن و شوهر)
- بکار بردن الفاظ رکیک همیشه مذموم است و در نزد کودک مذموم تر ، زیرا ممکن است او به جستجوی معانی آنها بر آید .
- روابط کودک با کودکان دیگر نیز باید بطور غیر مستقیم زیر نظر گرفته شود .
زیرا ممکن است بعنوان بازی به کشف اعضای یکدیگر بپردازند . اگر کودکان در اتاق یا در کوچه مشغول بازی هستند گاهی به آنها سر بزنید . همچنین کودک نباید به مدت طولانی در جایی تنها بماند .
- رابطه کودک با جنس مخالف در مهد کودک ها ممکن است در ذهن او بماند و در آینده موجب بلوغ زودرس شود . بهتر است کودک را به مهد کودکی بسپارید که مربی آن متعهد است و شؤونات اسلامی در آن رعایت می شود و حتی الامکان دختر و پسر در آن مختلط نباشند .
- تماس بدنی والدین با کودک( در آغوش کشیدن) باید از روی پوشش باشد
- والدین باید به طور نامحسوس بر نحوه استفاده کودک از وسایل ارتباط جمعی مانند – اینترنت و مجله ها ، کتاب ها و ... کنترل داشته باشند . از داشتن فیلمهای مبتذل ، ماهواره و .. در خانه بپرهیزید زیرا ممکن است در غیاب شما ، کودک از آنها استفاده نموده منحرف شود .
- از موسیقی مهیج بپرهیزید و کودک را نیز از آن دور بدارید زیرا باعث تضعیف اراده در برابر مسائل جنسی ، فحشاء ، بی تفاوتی به ناموس و ... می گردد.
- شستشوی ناقص یا بیش از حد مجاری دفع ادرار و مدفوع و عدم رعایت بهداشت ، پوشاندن لباسهای تنگ و چسبان باعث انحراف جنسی و استمناء در کودک می شود .
- برخی از عوامل روانی نیز در انحراف جنسی کودک و نوجوان تأثیرگذارند مانند : ترس ، هیجان ، بیش از حد اضطراب و تشویش ، طرد شدن از طرف اطرافیان ، تحقیر ، افراط و تفریط در محبت ، خشونت ، اختلافات خانوادگی . در اینگونه موارد ممکن است کودک برای آرامش یافتن به اعمالی مانند استمناء ( خود ارضائی ) رو بیاورد .
- قبل از اینکه کودک کاملاً خسته شود نباید به رختخواب برود زیرا فکرهای پریشان و منحرف به سراغ او می آید و یا در اثر غلطیدن در رختخواب لذت جنسی در او ایجاد می شود .
- در طول روز نباید کودک زیاد بخوابد و باید کاملاً خسته شود تا شب به راحتی بخوابد .
- نداشتن برنامه مناسب در اوقات فراغت یکی از دلایل انحراف فرزندان است .
تفریحات سالم ، ورزش و بازی های با نشاط ، انس با کتاب و .. در پیشگیری و درمان انحرافات مؤثراست
- کودک نیاز به محبت دارد . باید را بوسید و در آغوش کشید . در این موارد باید مراقب بود .
بهتر است پیشانی کودک بوسیده شود و در صورت بوسیدن گونه ها سریع و کوتاه باشد .
از بوسیدن لبهای کودک بپرهیزید زیرا باعث تحریک جنسی می گردد . همچنین هنگامی که کودک به سن 6 سالگی رسید بر طبق روایات ، جنس مخالف نباید او را ببوسد .
- اگر در کودک انحراف جنسی مشاهده کردید از خشونت بپرهیزید زیرا او انحراف خود را مخفی خواهد کرد و اگر انحرافی او را تهدید کند با شما در میان نخواهد گذاشت.
- مراقب حضور کودک در مکانها و زمانهای خلوت باشید زیرا ممکن است توسط افراد منحرف مورد سوء استفاده جنسی قرار بگیرد . در حد سن کودک برخی خطرات جنسی که او را تهدید می کند برای او توضیح دهید : تو نباید افراد غریبه را ببوسی یا بغل آنها بروی ، نباید اجازه دهی کسی به بدنت دست بزند ، اگر این کار را کرد به پدر و مادر بگو ، اگر کسی که او را نمی شناسی به تو چیزی داد و گفت بیا جایی بریم نباید با او بروی و چیزی را از او بگیری
البته نباید این مطالب را بیش از حد باز کرد .
- بعد از سن تمیز رختخواب کودکان را از یکدیگر جدا کنید .
- بعضی حرکات مانند غلتیدن بر روی تشک و مالیدن آلت به نرده ، به روی شکم خوابیدن باعث انحراف جنسی می گردد باید کودک را به آرامی از آن بازداشت .
- انگلهای معدی و کرمک سبب پیدایش خارش در اطراف آلت و سپس لذت و انحراف می گردد .
باید در این موارد به پزشک مراجعه کرد .
دوران نوجوانی
- گریه بر اهلبیت بویژه در نیمه شب ، خواندن قرآن – بویژه سوره یوسف در پسران و نور در دختران – تأثیر زیادی در عفت و پاکدامنی نوجوانان دارد .
- شخصیت نوجوان را تکریم کنید و بزرگ شمارید . زیرا یکی از خطرات تحقیر شخصیت ابتلا به دام انحرافات جنسی است.
- مهمترین علت گرایش نوجوانان به جنس مخالف ، کمبود محبت است .
- انجام فعالیتهای ورزشی و نشاط بخش کوهپیمایی و دویدن ، حمام کردن با آب ولرم و حجامت موجب تعدیل قوای جنسی است .
- پرخوری و مصرف خوراکیهایی مانند فلفل ، زنجبیل ، دارچین ، زعفران ، کاکائو ، قهوه ، کنجد ، سیر ، پیاز ، گردو ، خرما ، موز ، پسته ، فندق ، نوشابه ، نخود ، شیرینی جات موجب تقویت جنسی است و مصرف آن در نوجوانان باید کم باشد .
- خوراکیهایی مانند سرکه ، آبلیمو ، نعناع و عرق نعناع ، لپه ، عدس موجب تعدیب قوای جنسی است .
- یک ترکیب مفید برای تعدیل قوای جنسی : عسل + سرکه + عرق نعناع
- نوجوانان از نحوه برخورد والدین با نامحرم الگو می گیرند
- قبل از گرسنگی نباید غذا میل کرد و هنوز کاملاً سیر نشده باید از غذا دست کشید .
- نظم و برنامه ریزی در امور روزانه موجب جلوگیری از انحراف است .
منابع :
مؤلفه های انحراف های جنسی کودکان ، فردین صالحی
تربیت فرزند از نظر اسلام ، حسین مظاهری
تربیت فرزند با نشاط و سالم ، محسن غرویان
نسیم مهر ج 1و2 ، حسین دهنوی
آداب و آفات تربیت کودک و نوجوان ، سید داود سید میرزایی ، سید علی شاهرخی ، هادی قطبی
ویژگی های کلی دوره ابتدایی
این دوره که از حدود 7 تا 12 سالگی ادامه مییابد، شخصیت کودک سازمان یافتهتر میشود و کودک به صورت فردی مستقل در میآید. تغییرات شگرف و رشد سریعی از نظر جسمانی، ذهنی و اجتماعی در او به وجود میآید. از مهمترین تحولات زندگی او در این دوره، وسعت محیط اجتماعی اوست. ارتباط کودک با گروه همسالان و بزرگسالانی غیر از والدین و محیط دبستان به عنوان دومین نهاد مهم زندگی کودک پس از خانواده، در مجموع فرصتهایی مناسب برای رشد فردی و اجتماعی کودک در ابعاد مختلف فراهم میسازند.
بسیاری از روانشناسان سن 7- 12 را سن نهفتگی یا اختفاء جنسی معرفی کردهاند و برنامه تربیت جنسی هم باید با این نهفتگی هماهنگ باشد و نباید اطلاعات به گونهای باشد که باعث بیداری زودرس جنسی گردد و باعث شعلهور شدن آتش زیر خاکستر شود. با این حال نباید این تصور ایجاد شود که کودکان قدرت فهم و درک مطالب جنسی را ندارند. کودک با توجه به ویژگیهای عقلی و اینکه به سطح نسبتاً مطلوبی از ادراک و قدرت تمیز زشت و زیبا رسیده است، قدرت فهم اینکه چرا باید برای ورود به اتاق خصوصی والدین اجازه بگیرد و چرا باید بستر خواب او از دیگران جدا باشد، را درک میکند.
نقش والدین
با توجه به اینکه کنجکاوی کودک در این مرحله شدید و جهت دار است؛لذا مراقبتهایی که والدین در رابطه با خود و در رابطه با فرزندان دارند، همانند دوره پیش از دبستان باید با شدت بیشتری صوت گیرد؛ضمن این که میل شدید کودکان دبستانی به تقلید از بزرگترها باعث میشود که با سادگی مخصوص خودشان، رفتار آنها را قبول و کپی کنند، مثلاً، کودکان همراه با والدینشان ورزش میکنند، شطرنج بازی میکنند، کتاب میخوانند، نقاشی میکشند یا به موضوعات ادبی تمایل نشان میدهند و یا ناسزا یاد میگیرند.
بنابراین لازم است والدین برای رشد و سلامت روانی و جنسی کودک خود، مراقبتهایی در رفتار خود داشته باشند که مهم ترین آن ها بدین قرارند:
1- در آرایش
2- در پوشش
3- در خواب و استراحت
4- در میان دوستان
همچنین مراقبت هایی که والدین در ارتباط با فرزندان باید داشته باشند بدین شرح است:
1- مراقبت در پوشش
2- تفکیک بستر
3- در معاشرتها(دختر و پسر، افراد بالغ با غیر بالغ)
4- ایجاد عادتهای مناسب در خواب و استراحت، ورود به اطاق والدین، مشغول داری فکر و دست، نظافت خود و. . .
5- در بازیها
6- در شنیدنیها و دیدنیها
از آنجا که موارد فوق الذکر در بخش پیشین مورد بررسی قرار گرفت، از تکرار آن خودداری میشود. والدین باید بدانند محیط زندگی کودک با محرکهای فراوان و گوناگون میتواند رشد جنسی را تسریع کند یا بر عکس به تعویق اندازد. به همین دلیل لازم است والدین رفتار و کردار خود را در حضور کودکان دقیقاً کنترل کنند و به موقع آنها را راهنمایی کنند.
نقش مدرسه
شکی نیست که مدرسه در رابطه با تربیت به ویژه تربیت جنسی نقش مکمل دارد. مسئولیت اصلی تربیت جنسی کودک و نوجوان به عهده پدر و مادر است. در صورت نبود مادر در محیط خانواده(به دلیل طلاق، مرگ و یا بیماری طولانی و بستری شدن در بیمارستان)لازم است آموزش مسائل مربوط به بلوغ دختران، توسط زنان دیگر خانواده نظیر، عمه، مادر بزرگ و خاله صورت گیرد و در صورت نبود پدر در محیط خانواده پدر بزرگ، عمو و دایی میتوانند این مسئولیت را به عهده گیرند؛در غیر این صورت ترجیح دارد، این گونه مسائل به وسیله یکی از مربیان مدرسه به دانش آموزان آموزش داده شود.
نکتهای که معلمان و والدین باید در این سنین توجه داشته باشند این است که دختران از نظر جنسی نسبت به پسران آسیب پذیرتر هستند. زیرا از لحاظ جسمی از پسران ضعیفترند و دیگر اینکه سن بلوغ در آنها کمتر از سن بلوغ در پسران است. دختران معمولاً در سن بلوغ از آگاهی و تعلیمات جنسی لازم برخوردار نیستند، لذا به سهولت در دام انحراف جنسی میافتند. بنابراین ضروری است والدین و مربیان در این زمینه مراقبتهای کافی داشته باشند و در زمینه آمادهسازی دختران برای ورود به دوران بلوغ مؤثر باشند.